Το τέλος μιας σχέσης

2022-01-05

Κάποιες σχέσεις μπορεί να τελειώσουν απρόσμενα ή βίαια, αφήνοντας ερωτηματικά και ανοιχτά ζητήματα, ενώ άλλες μπορεί να τελειώσουν ομαλά και σταδιακά, έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Σε κάποιες περιπτώσεις την απόφαση για το τέλος την παίρνει μόνο ο ένας και σε άλλες η απόφαση αυτή παίρνεται από κοινού. Ακόμα όμως και αν η απόφαση παρθεί μονομερώς ο τρόπος που αυτή θα επικοινωνηθεί έχει μεγάλη σημασία και για τα δύο μέλη αυτής της σχέσης. Θα γίνει μια συζήτηση από κοντά όπου και οι δύο θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τους εαυτούς τους ο ένας στον άλλον; Θα είναι με γραπτό τρόπο, χωρίς συνάντηση στο φυσικό επίπεδο ή αυτό το τέλος δεν θα επικοινωνηθεί ποτέ αλλά θα υπάρξει μια ξαφνική και σιωπηλή εξαφάνιση του ενός;

Η ικανότητά ενός ανθρώπου στο σχετίζεσθαι δεν είναι κάτι που φαίνεται μόνο στη δημιουργία ή τη διατήρηση μιας σχέσης, αλλά και στον τρόπο που κάποιος θα επιλέξει να φύγει από αυτήν. Από τον τρόπο που θα το κάνει μπορούμε να καταλάβουμε αρκετά για την ποιότητα και το βάθος της σχέσης με τον εαυτό του και κατ΄επέκταση με τους άλλους.

Κάποιος με ναρκισσιστικά στοιχεία έχει περισσότερες πιθανότητες να «εγκαταλείψει» τον άλλο και να εξαφανιστεί, απαξιώνοντας τα συναισθήματα και τα ερωτήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στο άλλο άτομο, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να χειριστεί ο ίδιος εξ' ολοκλήρου τη σχέση. Εστιασμένος πάντα στο δικό του εγώ, το οποίο με αυτό τον τρόπο τρέφεται. Aντιστρέφει τον μεγαλύτερο του φόβο, να μην εγκαταλειφθεί εκείνος, και παράλληλα στις προσπάθειες του άλλου να επικοινωνήσει μαζί του, έχει την ευκαιρία να βιώσει το μεγαλείο του εγώ του.

Αντίστοιχα κάποιος άλλος, όπως κάποιος με αποφεύγουσα προσκόλληση κατά τη θεωρία του Bowlby ή κάποιος που σχετίζεται επιφανειακά και δεν μπορεί να δεσμευτεί σε μια σχέση βαθύτερα, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σχέσης, είναι πολύ πιθανό να επιλέξει να αποχαιρετίσει τον άλλο εξίσου με έναν πιο επιφανειακό τρόπο, όπως θα ήταν με ένα μήνυμα. Έτσι, θα εκφράσει αυτό που θέλει με τη λιγότερο δυνατή επαφή όπως ακριβώς ήταν και το επίπεδο που βίωνε τη σχέση όσο αυτή ήταν σε εξέλιξη.

Το κλείσιμο μιας σχέσης είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και μέσα στην ψυχοθεραπεία. Ο θεραπευόμενος έχει το δικαίωμα (και είναι κάτι που συμβαίνει) να τερματίσει τη σχέση με έναν πιο "άτσαλο" τρόπο, ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται ο ίδιος στη διαδικασία του, παρόλα αυτά ο θεραπευτής είναι εκεί, έτοιμος να συνοδεύσει κάποιον στο κλείσιμο της σχέσης θεραπευτικά αναλόγως τις εκάστοτε συνθήκες. Έτσι, ξεκινάει μια διαδικασία κλεισίματος του θεραπευτικού κύκλου, στην οποία δίνεται ο χρόνος που χρειάζεται η κάθε μοναδική σχέση ώστε να ολοκληρωθεί.

Συνήθως γίνεται μια ανασκόπηση που εστιάζει στην εξέλιξη που είχε ο θεραπευόμενος σε σχέση με το αρχικό του θεραπευτικό αίτημα, ίσως κάποια σύγκριση της ζωής και του εαυτού του στο τότε και στο τώρα, στις αλλαγές που έγιναν ή αυτές που θέλει να κάνει έχοντας ο ίδιος αλλάξει πλέον. Σε αυτό το σημείο ίσως ο θεραπευόμενος επαναξιολογήσει βαθύτερα τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις του και επαναδιαπραγματευτεί τις συνθήκες των σχέσεων αυτών. Το σημαντικό, για αυτόν που θα βιώσει θεραπευτικά το κλείσιμο μια σχέσης και θα το εσωτερικεύσει είναι ότι και εκείνος με τη σειρά του, θα μπορέσει αργότερα να κλείσει τις σχέσεις που θα χρειαστεί στη ζωή του με έναν πιο υγιή τρόπο, που θα συμπεριλαμβάνει και θα τιμά τον ίδιο αλλά και τον άλλο άνθρωπο εξίσου.

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε